Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak 7. Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali Kapsamında Düzenlenen Söyleşilere Katıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün himayesi, Siirt Valiliğinin ev sahipliği, Siirt Üniversitesi ile Anadolu Kültür ve Sanat Meclisi Derneğinin destekleriyle 7. Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali “Özgür Gazze” teması ile 15-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

 

7. Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali ikinci günü etkinlikleri kapsamında Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Üniversitemizde bulunan  Festival Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Akademisyen Prof. Dr. İhsan Sürreya Sırma, Gazeteci/Yazar Selahattin Eş, Filistinli Yönetmen Al-Arian, Araştırmacı/Yazar Vahdettin İnce, İş İnsanı/Yapımcı Kemal Tekden, Araştırmacı/Yazar Moin Naim, Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Tekin, Filistin Diplomasi Merkezi Yöneticisi Fatih Ucla, Tekden Film Danışmanı Muhsin Turan ve Festival Direktörü Baran Mayda’yı  etkinlikler öncesinde makamında ağırladı. Rektörlük makamında gerçekleşen görüşmede Üniversitemiz üst yönetimi de hazır bulundu.

 

Görüşmede festivalin sanata ve sinemaya katkıları, bölgenin kültürel yapısına olan etkileri, gelecekte yapılabilecek iş birlikleri ve Gazze’de yaşanılan insanlık dramının ulusal ve uluslararası arenada gözler önüne serilmesi üzerine fikir alışverişlerinde bulunuldu.

 

Bu kapsamda konuklar Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak’ın göstermiş olduğu misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak ise konuklarına teşekkür ederek, Üniversitemizde yapılan bu etkinliklerin ortak bir Gazze bilinci oluşmasına büyük yararlar sağlayacağını ifade etti.

 

Bu görüşmenin sonrasında ise Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen Festival Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay’ın oturum başkanlığında gerçekleştirilen “Yönetmen Gözüyle Filistin ve Siyonist Sinema” söyleşisine katıldı. Söyleşi de Kemal Tekden, Nazif Tunç, Ceyhan Aksoy ve Tülay Gökçimen konuşmacı olarak yer aldı.

 

“Filistin ve Siyonist Sinema” üzerine gerçekleştirilen bu söyleşide Siyonist sinemanın ideolojik yapısı ve dünya sinemasındaki yeri katılımcılar tarafından dinleyicilere anlatıldı.

 

Bu kapsamda Kemal Tekden, “Diriliş Ertuğrul ve Özgür Sinemada Çığır Açmak”, Nazif Tunç “Yerli Sinemada Antisiyonist Bakışı Aramak”, Ceyhan Aksoy “Filistin Türk Sinemasının Neresinde”, Tülay Gökçimen ise “Filistin, Kadın ve Belgesel” başlıklarını dinleyicilere aktardı.

 

“Yönetmen Gözüyle Filistin ve Siyonist Sinema” söyleşisinin hemen ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, Vahdettin İnce’nin oturum başkanlığını yaptığı “Oryantalist ve Siyonist Sinemanın Deşifresi” söyleşisine katıldı. Söyleşi de Dr. Veysel Karataş, Doç. Dr. Aydın Aktay ve Moin Naim konuşmacı olarak yer aldı.

 

Bu kapsamda Dr. Veysel Karataş, “Hollwood’da Holocost Sinema Endüstrisi”, Doç. Dr. Aydın Aktay “Kültür Endüstrisi ve Yahudi Lobisi”, Moin Naim ise “Arap Medyasında Filistin ve İsrail Meselelerinin Temsili” ana başlıklarında çerçevesinde dinleyicilere bilgiler sundu.

 

“Oryantalist ve Siyonist Sinemanın Deşifresi” konulu söyleşide, oryantalist bakış açısının sinema üzerindeki etkileri ve Siyonist sinema akımının kültürel ve siyasi söylemleri nasıl şekillendirdiğini dinleyicilere anlatıldı. Söyleşi dinleyicilere sinemanın manipülatif gücünü ve kurgulanan algıların toplumlar üzerindeki etkilerini derinlemesine anlama fırsatı sundu.


7. Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali üçüncü günü etkinlikleri kapsamında Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen Prof. Dr. Fadıl Aygan’ın oturum başkanlığında gerçekleştirilen “Tehlikenin Olduğu Yerde Yükselir Kurtarıcı Güç” söyleşisine katıldı. Söyleşi de Festival Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Wajdy al-Arabi, Sami el-Arian konuşmacı olarak yer aldı.

 

“Tehlikenin Olduğu Yerde Yükselir Kurtarıcı Güç” başlıklı söyleşide, kriz ve tehlike anlarında ortaya çıkan liderlik ve dayanışma konuları tartışıldı. Bu kapsamda Prof. Dr. Yasin Aktay, “Sanat, Savaş ve Siyaset”, Wajdy al-Arabi “Gazze Sinemayı Nereye Davet Eder”, Sami el-Arian ise “Soykırım Çağında İsrail’in Stratejik Kayıpları” başlıklarında detaylı bilgileri dinleyicilere aktardı.

 

“Tehlikenin Olduğu Yerde Yükselir Kurtarıcı Güç” söyleşisinin hemen ardından ise Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın oturum başkanlığını yaptığı “Dünya Esir, Gazze Özgür” söyleşisine katıldı. Söyleşi de Sellahaddin Eş, Vahdettin İnce, Rıdvan Kaya ve Dr. Hüseyin Atvan konuşmacı olarak yer aldı.

 

Bu bağlamda Selahaddin Eş, “7 Ekim’den Sonra Dünya ve Sinema”, Vahdettin İnce “Haçlı ve Siyonizm Medeniyetine Karşı Aksa Tufanı”, Rıdvan Kaya, “Siyonist Sinema ve Medyanın Kapattığı Dünya”, Dr. Hüseyin Atvan ise “Türkiye’de Bir Gazzeli” ana başlıklarında dâhilinde dinleyicilere bilgiler sundu.


Öğr. Gör. ALPER MUSA SAĞLIK (0484) 212-1111 / 3535
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
16 Ekim 2024