Ziraat Fakültesi ile Pandemide Farkındalık Söyleşileri - 6

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi ‘Pandemide Farkındalık Söyleşileri’ serisinin altıncısı olan ‘İyi Arıcılık Uygulamaları’ adlı söyleşi gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Arzu Çığ’ın yaptığı söyleşiye davetli konuşmacı olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi sayın Prof. Dr. Ahmet Gülerkatıldı.

Sözlerine arıcılık bakımından Türkiye’nin avantajlarını anlatarak başlayan Güler konuşmasını; arı ürünlerinin üretim ve tüketim değerleri, arıların çevre morfolojisi, anatomisi, fizyolojisi, sosyal yaşamları, davranış şekilleri, genetikleri, çevre istekleri, genetik güçleri ve arı ürünleri gibi geniş bir yelpazede sürdürdü

Tarım uygulamalarında kullanılan kimyasal gübre ve insektisitin (böcek ilacı) arıları olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Güler, arı kolonilerinin yıllık maliyeti hakkında bilgi verip; arıların amaca (yavru, bal, polen, bal mumu, arı sütü, propolis vb) uygun yönlendirilmesinin önemini anlattı.

Siirt Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Sayın Faik Efe ve Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Ergün Demirhan’ın da katıldığı söyleşide özellikle bal üretimi ve pazarlanması ile ilgili son yıllarda çokça rastladığımız yanlış uygulamalar ve bilgi kirliliğine dikkat çekildi.

Programın sonunda Siirt’in arı yetiştiriciliği ve bal üretimindeki avantajlarına değinen Prof. Dr. Ahmet Güler: “Siirt, arıcılık ve bal üretiminde çok önemli bir yere sahip ve bunun mutlaka yörenin hakkının verilerek değerlendirilmesi gerekir” dedi.



Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
4 Haziran 2021